2e spoor re-integratie

Hoe begeleidt u uw zieke werknemer naar duurzaam werk? Start nu met 2e of 3e spoor re-integratie.

Terugkeer naar duurzaam passend werk

Bij Rechtsz zijn we gespecialiseerd in tweede spoor re-integratie en begeleiden we werknemers individueel bij het vinden van een passende, nieuwe werkplek na langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Ons doel? Een succesvolle en duurzame terugkeer op de arbeidsmarkt met een aanpak die persoonlijk, doelgericht en effectief is.

Ons spoor 2 traject voor uw zieke werknemer

Wij geloven in een praktische, no-nonsense aanpak waarin samenwerking centraal staat. Samen met de werknemer, werkgever en onze ervaren trajectbegeleiders zoeken we naar de beste oplossing. Waar nodig overleggen we met de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige, zodat het re-integratietraject optimaal verloopt.

Infographic-icoon met twee mensen: een begeleider en een zieke werknemer die samen op weg zijn naar werk in het 2e spoor.

Wij werken nauw samen met werkgevers, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen om het re-integratietraject soepel te laten verlopen. Door deze samenwerking zorgen we ervoor dat alle partijen betrokken blijven en de juiste stappen worden genomen. Dit vergroot de kans op een succesvolle en duurzame terugkeer naar werk.

Elke werknemer krijgt bij ons een vast aanspreekpunt voor persoonlijke begeleiding. Dit zorgt voor korte communicatielijnen, waardoor we snel kunnen schakelen en eventuele knelpunten direct oplossen. Zo blijft het traject efficiënt en helder voor zowel werknemer als werkgever.

Wij bieden uitgebreide ondersteuning bij heroriëntatie en het vinden van nieuw werk. Dit omvat loopbaanadvies, sollicitatietraining en begeleiding bij het opstellen van een sterk CV en LinkedIn-profiel. Met praktische tools en coaching vergroten we de kans op een succesvolle sollicitatie.

Ons traject richt zich op het vinden van een baan die past bij de capaciteiten en mogelijkheden van de werknemer. We streven naar een duurzame oplossing, zodat de nieuwe functie op lange termijn passend blijft. Dit vergroot de kans op een succesvolle en blijvende terugkeer op de arbeidsmarkt.

Infographic-icoon met twee mensen: een begeleider en een zieke werknemer die samen op weg zijn naar werk in het 2e spoor.

Waarom Rechtsz bij 2e spoor re-integratie

Persoonlijke begeleiding

Een vast aanspreekpunt voor direct contact en korte lijnen

Jarenlange expertise

Wij kennen de regelgeving en helpen werkgevers voldoen aan de re-integratieverplichtingen.

Maatwerktrajecten

Iedere werknemer krijgt een traject op maat, passend bij zijn of haar mogelijkheden.

Duurzame inzetbaarheid

We zorgen voor een toekomstgerichte oplossing, gericht op een blijvende werkhervatting.

Onze missie voor re-integratie in het 2e spoor

Een succesvol 2e spoor traject draait om een duurzame en effectieve terugkeer naar werk. Bij Rechtsz zorgen we ervoor dat zowel werknemer als werkgever optimaal worden ondersteund tijdens het tweede spoor re-integratietraject. Onze aanpak richt zich op:

Zelfredzaamheid vergroten – De medewerker leert zelf stappen te zetten richting nieuw werk.
Actieve deelname stimuleren – We zorgen dat de medewerker zich bewust wordt van de eigen verantwoordelijkheid.
Passend werk vinden – We begeleiden de medewerker van werk naar werk, zodat hij of zij onderdeel blijft van het arbeidsproces.
Maximaal resultaat voor alle partijen – Zowel werknemer als werkgever profiteren van een efficiënte re-integratie.
Schadelastbeperking voor de werkgever – Door een effectief re-integratietraject voldoen werkgevers aan de Wet verbetering poortwachter en beperken ze financiële risico’s.

Meer weten over Spoor 2 re-integratie?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Wil je weten welke regels gelden bij re-integratie, ziekte en arbeidsverzuim?
Bekijk Arboportaal.nl – de officiële overheidswebsite met informatie over arbeidsomstandigheden, rechten en plichten bij ziekte en werkhervatting.

Een 2e spoor traject is een re-integratieproces waarbij een werknemer, die langdurig ziek is en niet kan terugkeren naar zijn oude functie, begeleid wordt naar passend werk bij een andere werkgever. Dit traject is onderdeel van de verplichtingen onder de Wet verbetering poortwachter.

Meer weten? Lees onze uitgebreide uitleg over het 2e spoor traject

Een werkgever moet een tweede spoor traject starten als duidelijk wordt dat de werknemer niet binnen 104 weken terug kan keren in zijn eigen functie of een passende functie binnen het bedrijf. Dit is meestal na ongeveer één jaar ziekteverzuim.

Zie ook: stappenplan van een zieke werknemer

Een goed uitgevoerd 2e spoor traject helpt werkgevers bij:

  • Het voldoen aan de eisen van de Wet verbetering poortwachter
  • Het beperken van de financiële schadelast (denk aan loondoorbetaling en WIA-instroom)
  • Het ondersteunen van werknemers bij een duurzame en effectieve terugkeer naar werk

De duur van een tweede spoor traject verschilt per situatie, maar gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden. Dit is afhankelijk van de inzet van de werknemer, de arbeidsmarkt en de mogelijkheden voor passend werk.

Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees hier meer over onze werkwijze in re-integratie

Als een werknemer niet meewerkt aan zijn 2e spoor traject, kan dit consequenties hebben. Werkgevers mogen onder bepaalde voorwaarden de loondoorbetaling stopzetten of een sanctie opleggen. Het is belangrijk dat zowel werknemer als werkgever goed samenwerken binnen de kaders van de Wet verbetering poortwachter.

Meer weten over rechten en plichten? Lees ons artikel over Wet verbetering poortwachter

Scroll to Top