Navigeer snel naar
Bezwaar indienen tegen de beslissing van UWV
Bent u het niet eens met een beslissing van het UWV?
Dan kunt u bezwaar maken. Niet alleen als verzekerde, maar ook als (ex-)werknemer of (ex-)werkgever.
Besluiten van het UWV over de Ziektewet, WIA of WW-uitkering kunnen grote gevolgen hebben voor uw re-integratietraject, vooral bij een tweede of derde spoor. Het is daarom belangrijk om snel en goed bezwaar te maken.
Bezwaar maken als (ex-) werknemer of (ex-) werkgever
Als (ex-)werknemer kunt u direct bezwaar indienen tegen een UWV-besluit. Ook de (ex-)werkgever kan bezwaar maken als hij belanghebbende is, bijvoorbeeld bij uitkeringsbesluiten van de werknemer.
Let op: de werkgever ontvangt wél een kopie van de beslissing, maar zonder medische onderbouwing. Heeft het bezwaar van de werknemer ook gevolgen voor de werkgever? Dan ontvangt de (ex-)werkgever een zakelijke kopie van het bezwaar – zonder medische gegevens.
U mag een deskundige machtigen om namens u de medische onderbouwing van de verzekeringsarts op te vragen. Dit kan zijn een arts, advocaat, of professioneel rechtshulpverleners.
Daarnaast kunnen ook arbeidsdeskundige aspecten een rol spelen. Deze zijn vaak bepalend voor de beslissing van het UWV, vooral in het kader van re-integratie.
Wanneer en hoe moet u bezwaar indienen?
Het UWV behandelt alleen bezwaren die tijdig zijn ingediend. In de beslissing van het UWV staat de exacte bezwaartermijn vermeld. In de meeste gevallen is dit:
6 weken na dagtekening van de beslissing.
In specifieke gevallen, zoals bij Ziektewet-uitkeringen, is dit slechts 2 weken.
Snel handelen is dus cruciaal.
Pro-forma bezwaar
Is er meer tijd nodig om uw bezwaar inhoudelijk te onderbouwen, bijvoorbeeld vanwege een medisch onderzoek? Dan kunt u een pro-formabezwaar indienen. Dit is een voorlopig bezwaar waarmee u extra tijd krijgt. Het UWV stuurt u daarna een brief met de datum waarop uw volledige motivatie binnen moet zijn.
Hulp nodig bij bezwaar UWV in tweede of derde spoor?
De bezwaarprocedures bij het UWV kunnen ingewikkeld zijn – zeker als ze verband houden met uw re-integratie in het tweede of derde spoor. De professionals van Rechtsz hebben jarenlange ervaring met juridische, medische en arbeidsdeskundige bezwaarzaken.
Wij nemen de volledige bezwaarprocedure voor u uit handen – van pro-formabezwaar tot het indienen van een volledig dossier bij het UWV.
Navigeer snel naar
Beroep tegen de beslissing in bezwaar bij UWV
Bent u het niet eens met de beoordeling in bezwaar door UWV?
Is het bezwaar door het UWV afgewezen en wilt u in beroep gaan?
Onze specialisten van Rechtsz bieden juridische én inhoudelijke ondersteuning bij de beroepsprocedure tegen het UWV.
Hoe begint u een beroepsprocedure tegen het UWV?
Om een beroepsprocedure te starten, dient u een beroepschrift in bij de rechtbank. U moet daarnaast griffierecht betalen. Dit bedraagt op dit moment €53 voor particulieren en €385 voor werkgevers.
Let op: u moet het beroepschrift binnen 6 weken indienen, gerekend vanaf de datum waarop het UWV uw bezwaar heeft afgewezen. Deze datum staat vermeld in de beslissing die u van het UWV heeft ontvangen. In diezelfde brief vindt u ook het adres van de bevoegde rechtbank.
Hoe verloopt een beroepsprocedure tegen het UWV?
1. U dient het beroepschrift in bij de rechtbank.
2. Zodra uw beroepsprocedure officieel is gestart, informeert de rechtbank alle betrokken partijen, waaronder het UWV.
Het UWV is in deze procedure de verweerder. De rechtbank verzoekt het UWV om een verweerschrift in te dienen en alle relevante dossierstukken aan te leveren.
Als eiser ontvangt u kopieën van deze documenten. U kunt vervolgens ook zelf aanvullende documenten of een reactie indienen, bijvoorbeeld een schriftelijke reactie op het verweerschrift van het UWV.
3. U ontvangt hiervan kopieën en kunt zelf ook aanvullende documenten of een schriftelijke reactie indienen.
4. Er volgt een zitting bij de rechtbank waar u of een gemachtigde (bijv. van Rechtssz) uw standpunt kunt toelichten.
Na deze fase volgt een uitnodiging voor een mondelinge zitting bij de rechtbank. Ook het UWV wordt hiervoor uitgenodigd. Tijdens deze zitting kunnen beide partijen hun standpunten toelichten.
U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of u kunt zich laten vertegenwoordigen door een juridisch of medisch deskundige van Rechtssz.
5. De rechter doet schriftelijk uitspraak. Deze uitspraak is bindend. Na de zitting doet de rechtbank schriftelijk uitspraak. In deze uitspraak staat de officiële beslissing van de rechter. Alle partijen zijn verplicht zich aan deze uitspraak te houden.
Hulp nodig bij beroep tegen het UWV?
Bij Rechtssz werken juridische experts, artsen en arbeidsdeskundigen samen om uw beroep zorgvuldig te onderbouwen – medisch, juridisch én procedureel. Wij begeleiden u van het begin tot het eind.
**
Er is sprake van een procesreglement
Meer informatie vindt u in het procesreglement bestuursrecht rechtbanken (officielebekendmakingen.nl)
Bezwaar of beroep tegen het UWV?
Wij staan voor je klaar. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen – neem vrijblijvend contact met ons op!
Recente jurisprudentie
Benieuwd hoe beroepsprocedures tegen het UWV in de praktijk verlopen? De Centrale Raad van Beroep en rechtbanken hebben hierover diverse uitspraken gedaan. Deze jurisprudentie biedt inzicht in hoe bezwaar- en beroepszaken worden beoordeeld en welke argumenten succesvol kunnen zijn.
ECLI:NL:CRVB:2024:1523
In deze zaak werd het beroep van de appellant tegen het UWV gegrond verklaard. De Raad oordeelde dat het UWV een onjuiste beslissing had genomen en moest het betaalde griffierecht vergoeden.
Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:CRVB:2024:1524
De Raad behandelde een beroep waarin het UWV werd opgedragen een nieuwe beslissing te nemen, omdat de eerdere beslissing niet zorgvuldig was genomen.
Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:CRVB:2024:1525
In deze zaak oordeelde de Raad over de weigering van het UWV om het dagloon waarop de WIA-uitkering was gebaseerd te herzien. De Raad kwam tot het oordeel dat het UWV een nieuwe beslissing moest nemen.
Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:CRVB:2025:240
Deze uitspraak betreft een hoger beroep waarin het UWV een nieuwe beslissing op bezwaar had genomen. De Raad beoordeelde de rechtmatigheid van deze nieuwe beslissing.
Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBLIM:2025:2528
De Rechtbank Limburg beoordeelde het beroep van een eiser tegen de hoogte en ingangsdatum van de herziening van het dagloon door het UWV. De rechtbank kwam tot het oordeel dat het UWV een nieuwe beslissing moest nemen.
Lees de volledige uitspraak